جرات فکر کردن به استفاده از شيوه عصر مجازي در فرهنگ ديني

گزارش سخنراني :دكتر علي اكبر جلالي

دکتر علي اکبر جلالي در دوره آموزشي "فضاي مجازي، دولت الکترونيک" اظهار داشت: بايد باور کنيم که جهان درحال تغيير است و در اين راستا بايد توان علمي و دانش خود را ارتقا دهيم.

فضاي مجازي براي ما مسلمان شيعه بهترين فرصت جهت انتقال دين ناب اسلام به سراسر جهان است و نبايد از اين مهم غفلت کنيم.

يک خانواده جديد مسلمان که در سال 2008 زندگي مي‌کند، توانايي تصويرسازي اين مفاهيم را ندارد، چون سناريويي مجزا براي رسيدن به ارزش‌هاي ايراني و اسلامي‌مان نداريم و مدام از غرب تقليد مي‌کنيم.

براي توسعه جهان اسلام بايد زبان تعامل با دنيا را ياد بگيريم و امروز دانش فضاي مجازي زبان برقراري ارتباط با جهان است و بدون اين علم نمي توان بر کشورهاي ديگر در زمينه هاي مختلف علمي، سياسي، فرهنگي و ديني فائق آمد.

هرکسي که مدعي است دلش براي دين اسلام مي سوزد بايد در جهت توسعه دانش و علم کشور گام بردارد،وقتي حتي يک دفترچه اقتصاد اسلامي نداريم چگونه مي توانيم مديريت اسلامي در ايران داشته باشيم.

مسوولان بايد دانش فضاي مجازي را در آموزش وپرورش و مراکز آموزش عالي توسعه دهند، کار دانشجويان اين شده که چهار سال مستمر شيمي، جبر و فيزيک بخوانند، بدون اينکه قدمي درجهت توليد علم بردارند، اين شيوه آموزشي موجب رشد و بالندگي آنان نخواهد شد، بايد با فراهم آوردن بسترهاي لازم و بومي سازي دانش، آنان را به سمت تحقيق و پژوهش سوق داد.

آينده و گذشته درجاي خود بسيار مهم هستند، اما اينکه امروز به گذشته وابستگي پيدا کنيم و از انديشيدن به آينده ترس داشته باشيم هيچ‌گاه ما را به جلو حرکت نخواهد داد، ما در فرهنگ ديني و اجتماعي به گذشته‌مان بسيار وابسته‌ايم ولي اين نبايد باعث از بين رفتن اعتماد به‌ نفس‌ ما شود.

اينکه يک روحاني امروز بتواند رفتارهاي حضرت علي(ع) را به زبان و عمل امروز معني کند، رفتار آن حضرت در هزاره سوم معني شود و طبق يک سناريو نوشته و از آن پيروي شود، اگر در اين ضعف داشته باشيم مردم از الگوهاي غربي استفاده خواهند کرد، نسل جوان توانايي صبر کردن براي تعلل ما در انديشيدن به آينده و نوشتن يک سناريوي کارآمد در هزاره سوم را ندارند.

اگر مي خواهيم زبان فارسي را پاس بداريم و اسلام را توسعه دهيم بايد در توليد علم در جهان سهم داشته باشيم و اختراعات و ايده هاي نوين را به نام ايران در جهان ثبت کنيم و اين مهم نيازمند تغيير رويکرد و نگرش اقشار مختلف بويژه مسوولان نسبت به فضاي مجازي و همگرايي براساس اصول اسلامي جهت توسعه اين دانش در ايران است.

نوآوري يعني شکستن دانش امروز و به دست آوردن علم جديد، متأسفانه جرأت انديشيدن متفاوت را نداريم،نسل دانشگاهي‌ ما بي تحرک است زيرا هنوز به گذشته‌هاي آرماني فکر مي‌کند، آيا اينگونه توسعه پايدار محقق مي شود؟

نگاهمان جهاني نيست،در جهان گفته مي‌شود اگر يک تلفن همراه يا يک موس داشته باشي مي‌تواني بر جهان پادشاهي کني به شرطي که بتواني از اين دستاورد استفاده جهاني کني، اين در حاليست که در کشور ما از وسائل ارتباطي مثل اينترنت تنها براي چت‌کردن استفاده مي‌شود.

بطور کلي درميان خانواده‌هاي ايراني تقريباً 30 درصد به اينترنت دسترسي دارند، از اين 30 درصد تقريباً 99 درصد از اينترنت کم‌سرعت استفاده مي‌کنند که اين امکانات توانايي کاربران را براي چک کردن ايميل ساده نيز با مشکل مواجه مي‌کند.

اينترنت هنوز در بدنه خانواده‌ ايراني نهادينه نشده زيرا هنوز اکثر خانواده‌ها هزينه‌هاي جاري زندگي‌ را به صورت سنتي "ايستادن در صف" پرداخت مي‌کنند، کاربردهاي فناوري مانند تجارت، ماليات، آموزش، پرداخت، خدمات بانکداري و گردشگري هنوز به صورت الکترونيکي درنيامده است.

امروزه درجهان از تلفن همراه به عنوان کامپيوتر بسيار ياد مي‌شود، به صورتي که تلفن‌هاي همراه درسراسر جهان قابليت ارتقا و نصب سيستم ويندوز را دارد، متاسفانه کشور ما درپهناي باند بسيار ضعيف است و از تلفن همراه تنها مي‌توان براي تماس‌هاي داخلي و به صورت يک mp3 استفاده کرد و اين ضعف بزرگ در سيستم اطلاعاتي و کاربري تکنولوژي ما محسوب مي‌شود.

البته به طور کلي نمي‌توان منکر شروع توسعه فناوري اطلاعاتي در سطح جامعه اطلاعاتي ايران بود، اما مسئله چگونگي استفاده از اين فناوري بوده و مشکل اصلي پرداختن مسئولان کشوري به ارائه آمار کمي است.

افرادي که موج سوم را نشناخته‌ يا به تئوري موج اعتقادي ندارند، شنيدن موج چهارم و پذيرش عصر مجازي برايشان دشوار مي باشد.

اين نظريه پرداز موج چهارم، افزود:چه کسي بپذيرد يا نپذيرد واقعيت آن است که در جامعه اطلاعاتي و عصر دانش بسر مي‌بريم و توسعه کمي و کيفي اين موج جديد ما را به سمت ديدگاه جديدي که موج بعدي يا عصر مجازي است رهنمود مي‌کند.

تحول مجازي حاصل از عصر مجازي تمام امور مربوط به انسان متمدن فردا را تحت تاثير قرار مي‌دهد و اين تاثير هزاران برابر بيشتر از تاثيرات موج سوم که توانسته تحولات عظيمي تا کنون بوجود آورد خواهد بود.

موج چهارم در حقيقت فرم توسعه يافته عصر اطلاعات و دانش بوده که ديگر مشکل عمده بشر در زمينه تامين معاش، تهيه ابزار و دسترسي به دانش و اطلاعات حل شده و نياز به تغيير و تحول بزرگتري در جامعه بوجود آمده است، با شروع اين موج، بشر جامعه جديد و عصر نويني را آغاز خواهد کرد که اکثر امور در آن جامعه بصورت مجازي خواهند بود. ايران مسئولين و متفکران بزرگ فني کمي ندارد، اما اجازه حضور در اين عرصه‌ها به آنان داده نمي‌شود.

اگر اين متفکران بزرگ فني وارد فضاهاي ارتباطاتي کشورمان شوند با اطمينان جايگاه ايران بسيار تغيير خواهد کرد و ساختن فضاهاي مجازي و توسعه آن در کشور نيازمند دو عامل تفکر الکترونيکي و بودجه‌هاي زيربنايي است.

منبع :خبرگزاري ايرنا